Skip to main content
Whiplash

Hoelang duurt een whiplash?

By 15 oktober 2021No Comments

Net zoals de symptomen van een whiplash sterk kunnen verschillen, geldt dat ook voor de duur ervan. Sommige symptomen verdwijnen vrij snel terwijl anderen niet meer overgaan. Hoelang duurt een whiplash? Waar mag je vanuit gaan?

Hoelang duurt een whiplash?

Het merendeel van de klachten verdwijnt gelukkig snel. Bij ruim 50% van de patiënten zijn de klachten al na enkele dagen weg. Het moet wel gezegd worden dat een ruime groep nooit helemaal beseft dat ze met een whiplash te maken hebben en het houden op “een stijve nek”. Helaas is dit dus niet bij iedereen het geval.

De eerste 3 weken zijn cruciaal

Gemiddeld heeft ongeveer 30 tot 35 % van de patiënten nog klachten na drie weken. Deze eerste 3 weken is een cruciale periode, omdat het bepalend is voor het verdere herstelverloop. Na 3 weken nog steeds klachten? Dan mag aangenomen worden dat het herstel voor deze specifieke klachten traag zal verlopen en deze ook nadien nog enige tijd verder zullen blijven aanhouden.

Nadien: traag herstelproces

Zoals hierboven benoemd, is er nog een grote groep die na 3 weken klachten ervaart van de whiplash. Na drie maanden is dat afgenomen tot ongeveer 15 tot 20 %.  Een erg trage daling die aantoont dat het herstelproces allesbehalve snel en eenvoudig verloopt. Het is dan ook belangrijk dat je tijdig kiest voor een goed behandelplan om het proces zoveel mogelijk te versnellen.

Chronische whiplash

Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft na meer dan zes maanden nog steeds klachten (15 %). Bij dergelijke langdurige whiplash klachtenspreken we van chronische (pijn)klachten. Over het algemeen spreekt men van chronische whiplash na drie tot zes maanden. Een chronische whiplash kan een grote impact hebben op je leven. Zo zijn er mensen met een whiplash die arbeidsongeschikt zijn.

We hebben de gemiddelde percentages van hoe lang iemand last blijft houden van een whiplash ook nog weergegeven in een tabel.

hoelang duurt een whiplash