Skip to main content
Whiplash

Whiplash, hoe te herkennen?

By 8 oktober 2021oktober 23rd, 2021No Comments

Net een ongeluk gehad? Dan is het vaak een grote zorg of je nu wel of niet een whiplash hebt opgelopen. Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om te weten wat een whiplash is. In dit artikel ‘whiplash, hoe te herkennen’ gaan we daar kort op in.

Definitie van whiplash?

Als we kijken naar de definitie van het woord ‘whiplash’ in de Dikke van Dale is dat als volgt;

Langdurige hoofd- en nekpijn met duizeligheid, veroorzaakt door een plotselinge, heftige beweging van de nek. Vaak gebeurt deze plotselinge, heftige beweging van de nek tijdens een aanrijding van achteren, zoals bij een kop-staartbotsing. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Maar het kan ook gebeuren tijdens het sporten of door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval. Een whiplash is dus een verzamelnaam voor alle klachten die kunnen ontstaan na deze onverwachte beweging van het hoofd.

whiplash, hoe te herkennen

Whiplash, hoe te herkennen

Er zijn enkele symptomen waaraan je een whiplash kan herkennen. Zo komen vaak concentratieproblemen voor, maar ook vergeetachtigheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn veelvoorkomende symptomen. Wat ook wel eens optreedt, is overgevoeligheid voor licht en geluid. Licht kan bijvoorbeeld veel feller worden waargenomen dan dat het eigenlijk is. Tot slot komen bij een whiplash regelmatig klachten over vermoeidheid of slaapverstoringen voor.

Ingrijpende symptomen die jouw leven flink op de kop kunnen zetten. Het is daarbij extra vervelend dat er bij een whiplash geen sprake is van een aantoonbare hersenbeschadiging. De ernst van klachten komt daardoor nogal eens ter discussie te staan.

Duur van de whiplashklachten

Whiplashklachten hoeven niet direct op te treden. Het is dus belangrijk om de eerste paar dagen na het ongeluk goed in de gaten te blijven houden of er symptomen optreden. Als je denkt een whiplash te herkennen, is het belangrijk om direct een arts te raadplegen. Whiplashklachten verdwijnen vaak weer na verloop van tijd. Gemiddeld is dit 6 maanden, maar het komt ook voor dat klachten uiteindelijk chronisch worden.

Het is belangrijk om direct bij whiplashklachten in te grijpen en een behandeling te starten om er zo voor te zorgen dat de klachten (grotendeels) overgaan.

Wil je graag geholpen worden bij jou whiplashklachten? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.