Skip to main content
Whiplash

Whiplash wat is dat?

By 22 oktober 2021oktober 23rd, 2021No Comments

Vaak krijg je als tip na een auto-ongeluk om in de gaten te houden of je geen whiplash of hersenschudding hebt. Maar een whiplash, wat is dat? Welke symptomen horen daarbij? Hoe loop je een whiplash op? En wat is het verschil met een hersenschudding?

Betekenis 

Met de term whiplash kunnen er twee verschillende dingen worden bedoeld, namelijk;

  • De slingerende beweging die het hoofd maakt bij bijvoorbeeld een botsing: het hoofd beweegt snel en krachtig naar voren en vervolgens naar achteren (of andersom), terwijl de romp niet of nauwelijks meebeweegt; of
  • De klachten die het gevolg zijn van deze beweging.

Het is eigenlijk geen diagnose maar een verzamelnaam voor klachten die kunnen zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek.

Symptomen whiplash

Bij het grootste gedeelte van de mensen gaan de klachten vanzelf voorbij. Wanneer de klachten na 6 maanden nog niet voorbij zijn spreekt men van het late whiplash syndroom. De gevolgen hiervan zijn voor de buitenstaander vaak niet te zien en zijn voor een arts moeilijk of helemaal niet vast te stellen. Het klachtenpatroon varieert sterk per persoon. Het komt zelfs voor dat mensen arbeidsongeschikt worden verklaard.

Klachten die vaak ervaren worden, zijn als volgt;

  • Pijn in de nek, soms uitstralend naar het achterhoofd, de schouders en de armen;
  • Een stijve nek en beperking van de beweging;
  • Hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd.

Klachten die minder vaak voorkomen, zijn;

  • Klachten over het zien, het gehoor, oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid;
  • Tintelingen en een doof gevoel van de handen;
  • Klachten over het geheugen, moeheid en autonome functies

Bij het late whiplash syndroom kunnen daar nog klachten bijkomen zoals concentratiestoornissen, geheugenklachten of psychologische veranderingen zoals somberheid, nervositeit en emotionele labiliteit.

Verschil tussen een hersenschudding en whiplash

Bij elke hersenschudding is er ook sprake van een whiplash. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de druk waarbij een hersenschudding optreedt tussen de 70 en 120 G (mate van G-kracht) ligt. Een whiplash treedt al op bij slechts 4,5 G. Daarom is het aannemelijk dat een hersenschudding niet kan ontstaan zónder dat er ook een nektrauma heeft plaatsgevonden.

whiplash wat is dat