Je hebt vast wel eens gehoord van de term ‘whiplash’ in combinatie met een auto-ongeluk. Maar wat houdt het nu precies in? In welke situaties kan je te maken krijgen met een whiplash? Een whiplash is eigenlijk het gevolg van dat jouw hoofd abrupt heen en weer geslingerd wordt. In dit artikel vertellen we je nog veel meer over de betekenis van een whiplash.
Whiplash betekenis
De gewrichten, spieren, nekwervels, banden en rugwervels krijgen tijdens de abrupte slingerbeweging het hard te verduren. Een klap op het hoofd of het slingeren van een relatief zwaar hoofd ten opzichte van de romp zorgt voor allerlei beschadigingen in de nek en rug. Aan ander woord voor dit letsel is ook wel acceleratieletsel.
De symptomen en het genezingsproces verloopt van mens tot mens anders. Zo kan je binnen enkele weken al verlost zijn van de klachten, maar komt het ook geregeld voor dat iemand er chronische symptomen aan overhoudt. Sommige mensen raken zelfs arbeidsongeschikt door deze aandoening.
De klachten hoeven niet direct op te treden. Het is ook mogelijk dat deze ontstaan na dagen of zelfs na weken. Het is daarom zaak om ook de dagen na het ongeval alert te zijn op whiplash symptomen. Heb je het idee dat je enkele klachten hebt? Raadpleeg direct een arts!
Kort gezegd is dus de betekenis van een whiplash; klachten en symptomen die ontstaan na een abrupte slingerbeweging van het hoofd.
Het ontstaan van een whiplash
In eerste instantie denkt men vaak aan een auto-ongeluk waarbij iemand een whiplash oploopt. Dit kan gebeuren bij een kopstaartbotsing of als een auto bij een andere auto achteroprijdt. Toch zijn er ook andere ongevallen waarbij een whiplash kan ontstaan:
- Val van een stoel of stoep;
- Uitglijden;
- In de botsauto’s;
- Duiken in ondiep water;
- Een ongeval tijdens het sporten.
Misschien was het je al opgevallen, maar kenmerkend voor deze ongevallen is dat je hoofd vaak een abrupte slingerbeweging kan maken. Op het moment dat jouw nek wordt overrekt, heeft dat allerlei kleine kwetsingen tot gevolg:
- Gewrichtsbanden en spieren rekken uit;
- Zenuwweefsel raakt beschadigd;
- Spierhechtingen raken beschadigd;
- Tussenwervelschijven ontwricht;
- Wervelgewrichten verschuiven.
Bovengenoemde kwetsingen kunnen leiden tot een diversiteit aan lichamelijke aandoeningen en psychische klachten