Skip to main content
Whiplash

Whiplash symptomen; welke zijn dat eigenlijk?

By 22 september 2021No Comments

Een whiplash komt vaak voor nadat iemand een auto-ongeluk heeft gehad. Vaak heeft iemand tijdens het ongeval een forse slingerbeweging gemaakt, door bijvoorbeeld een achteroprijdende auto, waardoor de halswervelkolom is uitgerekt. Dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, namelijk het post-whiplash syndroom. Je leest hier welke whiplash symptomen er zijn.

Whiplash symptomen

Bij whiplash behoren verschillende symptomen welke kunnen ontstaan 24 uur na het ongeval. Pijn in de nek en hoofd uitstralend naar de omliggende lichaamsdelen waaronder schouders, armen en rug is de meest voorkomende, maar er zijn er nog veel meer.

Duidelijke lichamelijke klachten zijn pijn in de nek, pijn in de middenrug, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn, duizeligheid, slik- en kauwklachten. Hier hoeft het echter niet te stoppen. Onder whiplash symptomen vallen ook de psychische klachten die kunnen ontstaan. Hierbij kan je denken aan vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, intense vermoeidheid en diverse emotionele problemen zoals stress, veelvuldig moeten huilen en karakterverandering.

In de meeste gevallen heb je niet specifieke last van één soort klacht, maar is het een variëteit van verschillende symptomen, die allemaal het gevolg zijn van de onverwachte beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Door deze abrupte beweging kunnen verschuivingen en compressie plaatsvinden. Daarnaast kunnen andere (micro) letsels aan de wervel, spieren, pezen en banden, bloedvaten, ligamenten, tussenwervelschijven, de zenuwbanen en hersenweefsel ontstaan als gevolg van de impact. Wordt het hoofd tijdens de impact ook nog eens gedraaid, dan is er mogelijk sprake zijn van nog ernstiger letsel, zoals een hersenschudding.

whiplash symptomen

Duur symptomen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen klachten die binnen drie tot vier weken over zijn, klachten die aanhouden tot een jaar na de impact en symptomen die na een jaar nog steeds aanwezig zijn en zelfs chronisch kunnen worden.

Bij klachten die aanhouden tot een jaar wordt ook wel de term post whiplash klachten gebruikt en het laat post whiplash syndroom wordt gebruikt voor symptomen die na een jaar nog steeds aanwezig zijn.

Genezing whiplash

Na een goede behandeling geneest gelukkig een groot aantal van de slachtoffers helemaal. Het is daarom ook belangrijk om hulp in te schakelen van een deskundige voor de genezing van je whiplash. Een arts kan de diagnose stellen en de beste behandelwijze aanraden. Vaak gaat het hier om fysiotherapie. Een arts zal daarbij in de meeste gevallen ook pijnstillers of spierontspanners voorschrijven. De verkrampte spieren in de nek zullen hierdoor wat ontspannen en kunnen makkelijker losgemaakt worden.

 

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen bij het verminderen van je whiplash symptomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.