Skip to main content
Geen categorie

Whiplash wat te doen?

By 12 november 2021No Comments

Elk jaar wordt het verkeer veiliger, maar toch blijven er ongelukken voorkomen. Naast zichtbare verwondingen en inwendig letsel, zijn nek- en rugklachten een veelvoorkomend gevolg van een auto-ongeluk. Een klacht die vaak terugkomt is een whiplash. Een whiplash betekent letterlijk een zweepslag. Het hoofd maakt een heftige, bruuske beweging ten opzichte van de wervelkolom. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan in de nek en in het bovenste deel van de rug. Ook de hersenen zelf volgen de beweging, waardoor een lichte tot zware hersenschudding met hoofdpijn kan ontstaan.

10 tips wat te doen bij een whiplash

Tip 1. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts

Dit is niet alleen belangrijk voor uw eigen gezondheid, maar ook voor het eventueel verhalen van schade. Door uw klachten te laten noteren in uw dossier kunt u achteraf aantonen dat u direct na het ongeval al lichamelijke klachten had.

Tip 2. Blijf actief, maar bewaak uw grenzen

Blijf zoveel mogelijk bewegen als u een whiplash hebt opgelopen. Neem wel voldoende rust en wissel inspanning en ontspanning af. Gebruik eventueel pijnstillers om uw hoofd en nek pijnloos te kunnen bewegen. 

Tip 3. Check of u recht heeft op schadevergoeding

Bij een whiplash door een achterop aanrijding heeft u meestal recht op schadevergoeding. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.

Tip 4. Ga na hoe u een vergoeding kunt krijgen

Als u een whiplash heeft opgelopen, moet u, om uw letselschade vergoed te krijgen, eerst uw tegenpartij schriftelijk aansprakelijk stellen. Het letselschadetraject zit vol juridische valkuilen, het is beter om hier een ervaren letselschadejurist bij te betrekken. Daarnaast zal de verzekeraar er alles aan doen uw schade zo laag mogelijk te houden. Rechtvaardig is dit niet, zorg dus tijdig voor juridische hulp!

Tip 5. Bereken hoeveel u vergoed kunt krijgen

Het komt voor dat iemand door een whiplash niet meer kan werken. Dit leidt tot inkomensschade. Mogelijk maakt u ook kosten voor medische hulp. Noteer alle schadeposten, zodat u zicht krijgt op de totale schade die u lijdt.

Tip 6. Vraag een voorschot op uw schadevergoeding

Erkent de tegenpartij dat hij aansprakelijk is voor uw whiplash? Stuur hem dan een schadeberekening en vraag om een voorschot op uw schadevergoeding. Het duurt vaak lang voordat de verzekeraar uw volledige schadevergoeding uitbetaalt. Vraagt u een voorschot aan, dan kunt u de gemaakte kosten meteen vergoed krijgen. Doe dit dus al in een vroeg stadium.

Tip 7. Houd alle kosten en klachten bij

Het is belangrijk om alle bonnen en rekeningen te bewaren. Zo heeft u in een later stadium snel zicht op de totale schade die u heeft geleden. Maak daarnaast een overzicht waarin u noteert vanaf de dag van de botsing wat uw whiplashklachten zijn. Op deze manier kunt u zien of uw klachten verergeren, stabiel blijven of afnemen. Ook kunt u hierdoor gemakkelijker bewijzen dat uw klachten daadwerkelijk door de botsing zijn veroorzaakt.

Tip 8. Stuur uw medisch dossier naar de wederpartij

De verzekeraar van uw tegenpartij wil weten welk letsel u precies heeft en of de whiplash die u heeft opgelopen, daadwerkelijk door de botsing is veroorzaakt. Hij moet immers uw letselschade betalen. Stuur uw medisch dossier daarom naar de wederpartij en probeer zo concreet mogelijk te zijn in het delen van informatie.

Tip 9. Wees voorzichtig met het afkopen van schade

Sommige verzekeraars zullen u voorstellen om de schade voor een bepaald bedrag af te kopen. In eerste instantie kan u onder de indruk zijn van de hoogte van het bedrag. Uw uiteindelijke schade kan echter veel hoger uitpakken. Ga dus nooit akkoord voordat u helemaal hersteld bent van uw whiplash.

Tip 10. Laat eventuele toekomstige schade berekenen

Bent u helemaal genezen of zijn uw klachten stabiel, dan kan de totale schade worden vastgesteld. Vergeet daarbij de eventuele toekomstige schade niet. Laat deze altijd door een expert berekenen.