Skip to main content
Whiplash

Whiplash, waar zit de pijn?

By 5 november 2021No Comments

Bij velen is de term ‘whiplash’ wel bekend, maar niet wat de impact hiervan kan zijn. Wat houdt het precies in, welke klachten heb je dan en waar zit de pijn bij een whiplash?

In de meeste gevallen ontstaat het door een auto-ongeluk waarbij er sprake is van een kop-staart botsing.  Een whiplash is niets anders dan een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp.

Het schijnt zo te zijn dat je verschillende structuren beschadigt door compressie (samendrukking) en tractie (trek) van de nek. Structuren die kunnen beschadigen als gevolg van een whiplash zijn onder andere spieren, het ruggenmerg, kapsels, of banden zoals het ligamentum longitudinale en het ligamentum nuchae, een discus of tussenwervelschrijf, een processus spinosus van een nekwervel, een uittredende zenuw of het wervellichaam.

whiplash waar zit de pijn

Whiplash, waar zit de pijn?

Er kunnen verschillende symptomen optreden meestal binnen 24 uur na het ongeval. De meest klassieke klachten zijn pijn in de nek en hoofd uitstralend naar de omliggende lichaamsdelen waaronder schouders, armen en rug. Daarnaast is er nog een breed scala van klachten die ook kunnen optreden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen klachten die binnen 3 tot 4 weken over zijn, post whiplashklachten die aanhouden tot een jaar na de impact en het laat post whiplash syndroom waarbij de symptomen na een jaar nog steeds aanwezig zijn en zelfs chronisch kunnen worden.

Het vervelende is dat naast de duidelijke lichamelijke klachten, zoals pijn in nek, pijn in middenrug, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn, duizeligheid, slik- en kauwklachten, er ook psychische klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, intense vermoeidheid en diverse emotionele problemen zoals stress, veelvuldig moeten huilen en karakterveranderingen.

We hebben nog even de algemene klachten behorend bij een whiplash op een rijtje gezet:

– Pijn in en rond de nek uitstralend naar armen en rug

– Ondefinieerbare pijnen

– Stoornissen in het slaapritme

– Ontregelde hormoonhuishouding

– Karakterverandering

– Allergische reacties

– Plotselinge oververmoeidheid en moeheid in het algemeen

– Sterke lichaamstemperatuur schommelingen

– Lichte epileptische verschijnselen

– Ontregeling vegetatieve stelsel (het autonome zenuwstelsel)

– Alcoholisme

– Medicijn verslaving

– (on) regelmatig zweterig

– (on) regelmatig verkouden

– (on) regelmatig duizelig

– (on) regelmatig hyperventilatie

– (on) regelmatig misselijk

– (on) regelmatig keelpijn

– (on) regelmatig flauwvallen

– (on) regelmatig grieperig